Civil Engineering Multiple Choice Questions (MCQ's) - Set 1 - Engineering Hint
Interview Questions

Civil Engineering Multiple Choice Questions (MCQ’s) – Set 1

Civil Engineering Multiple Choice Questions (MCQ’s) – Set 1

Following Below Questions and Answers (MCQ’s) Are Of Civil Engineering

1. In a mortar, the binding material is

  • A. cement
  • B. sand
  • C. surkhi
  • D. cinder.

Answer- A

2. Queen closer may be placed

  • A. in header course
  • B. in stretcher course
  • C. in header course next to first brick
  • D. in stretcher course next to first brick

Answer – C

3. Under normal conditions using an ordinary cement, the period of removal of the form work is :

  • A. 7 days for beam soffits
  • B. 14 days for bottom slabs of spans 4.6 m and more
  • C. 21 days for bottom beams over 6 m spans
  • D. 2 days for vertical sides of columns
  • E. all the above.

Answer: Option E

4. International date line is located along

  • A. standard meridian
  • B. Greenwich Meridian
  • C. equator
  • D. 180° longitude
  • E. none of these.

Answer: Option D

5. Pick up the incorrect statement from the following:

  • A. An activity of a project is denoted by an arrow on the net work
  • B. The tail of the arrow indicates the start of the activity
  • C. The head of the arrow indicates the end of the activity
  • D. The arrows are drawn to scale from left to right
  • E. Each activity consumes a given time.

Answer: Option D

6. SI unit for the surface tension is

  • A. kg/m3
  • B. kg/m2
  • C. kg/m
  • D. N/m

Answer: Option D

7. Thickness of a pavement may be reduced considerably by

  • A. compaction of soil
  • B. stabilisation of soil
  • C. drainage of soil
  • D. combination of all the above.

Answer: Option D

8. The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit is known as

  • A. modulus of elasticity
  • B. shear modulus of elasticity
  • C. bulk modulus of elasticity
  • D. tangent modulus of elasticity

Answer: Option B

9. Biochemical Oxygen Demand (B.O.D.) of safe drinking water must be

  • A. nil
  • B. 5
  • C. 10
  • D. 15
  • E. 20

Answer: Option A

10. The gap between web plates and flange plates for fillet welds should not be more than

  • A. 0.5 mm
  • B. 0.75 mm
  • C. 1.0 mm
  • D. 1.25 mm
  • E. 1.5 mm

Answer: Option E

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top